Kunstgras, wel of niet?

Al jarenlang is er het debat in het Nederlandse voetbal of kunstgras wel of niet moet worden toegestaan op de Nederlandse velden. Op het moment zijn er op het hoogste niveau zes teams die op kunstgras spelen. In de Keukenkampion Divisie zijn er nog 12 teams meer die ook op kunstgras spelen. Waarom is er zoveel discussie over het wel of niet afschaffen van kunstgras en wat zijn de voor- en nadelen van het spelen op nep gras in plaats van op natuurgras? In dit artikel bespreek ik waarom dit zo’n hot topic is in het Nederlandse voetbal, en welke aspecten en feiten moeten worden beschouwd om een goede conclusie te kunnen trekken.

Kosten

De simpelste reden waarom veel clubs nog kunstgras hebben, en met name kleinere/armere clubs de keuze voor dit grastype hebben gemaakt is dat de kosten lager zijn dan bij natuurgras. Natuurgras heeft veel onderhoud nodig, en vaak moet er een hele nieuwe grasmat worden gelegd wanneer er veel op gespeeld is. Dit is iets wat de rijkere clubs kunnen veroorloven, maar dit geld wordt door armere clubs liever gebruikt om spelers en staf te betalen. Gelukkig zijn er deze nieuwe jaren maatregelen genomen, die inhouden dat de rijkere clubs (ajax, psv, feyenoord) de armere clubs wat geld geven om hun grastype te veranderen naar natuurgras.

Blessures

Één van de grootste klachten die voetballers over kunstgras hebben is dat nep gras ruwer is en sneller tot blessures en fysieke klachten zouden leiden. Zo zijn er een aantal blessures die typische ‘kunstgras blessures’ worden genoemd. Hoewel nieuw onderzoek heeft aangetoond dat elk type gras dezelfde blessuregevoeligheid heeft, alleen dat het soort blessures anders is. Juist op natuurgras komen meer langdurige blessure types voor. Wat wel een probleem is dat als je op een ander type gras speelt dan dat je op hebt getraind, dat je lichaam moet wennen. Eigenlijk is het dus het beste om voor een kunstgras wedstrijd alvast te trainen op nep gras, zodat je lichaam er klaar voor is wanneer de wedstrijd begint.

Milieu

Blijkbaar zijn de korrels die in het nep gras worden gebruikt ook slecht voor het milieu. Dit is aangetoond in nieuw onderzoek. Terwijl natuurgras juist de wereld weer een beetje groener maakt.

Er zijn veel aspecten en kanten aan deze discussie. In ieder geval lijkt de publieke opinie achter het invoeren van natuurgras als de standaard te staan. Het belangrijkste is dat elke club hetzelfde type gras heeft, zodat je niet te maken hebt met het moeten wennen van je lichaam.